Voor mij zat een sportieve man van begin 50. Hij bezocht mijn praktijk omdat hij angst had met autorijden. Hij reed nog wel, maar alleen als het echt niet anders kon ( lees: hij echt geen andere excuses kon bedenken ) en als hij reed, dan was dat alleen in zijn eigen woonplaats. Zeer zeker geen grote wegen, laat staan de snelweg.

Eigenlijk werd de angst steeds groter. Ging hij eerst alleen maar met 90 km per uur over de snelweg, uiteindelijk ging hij de snelweg niet meer op. Vervolgens werd de openbare weg ook vermeden en nu ook nog de brug, waar hij dicht bij in de buurt woonde.

Tijdens ons gesprek bleek dit een patroon te zijn gedurende zijn hele leven. Want vliegen deed hij ook niet meer …. En ook een lift werd vermeden. Een aantal jaren geleden deed hij dit alles nog wel. Er waren geen dingen voorgevallen. Geen auto ongeluk. Geen ramp scenario`s met vliegen en liften. Dus eigenlijk begreep hij het zelf niet.

Als hij wél een lift in ging of het werd spannend in de auto. Dan was de angst zo erg geworden dat zijn lichaam reageerde met paniekaanvallen. Hij kreeg een black-out of last van hyperventilatie.
En nu zat hij tegenover mij. Een vlotte man die zelf ook wel wist dat er eigenlijk niets is om bang voor te zijn … het overkwam hem… en hij wilde er nu gewoon vanaf!

In Hypnose ben ik eens gaan zoeken op dit patroon van het thema “ angst”. Waarom werd deze man steeds angstiger voor de simpelste dingen?
Het onderbewuste kwam met een herinnering toen hij 5 jaar oud was. Bewust wist hij hier natuurlijk niets meer van. Maar tijdens de sessie kwam ineens deze herinnering omhoog.

Toen hij 5 jaar oud was, is het gezin voor het eerst met het vliegtuig op vakantie gegaan. Als jongetje vond hij het geweldig spannend. Zat voor het raam van het vliegtuig zijn ogen uit te kijken. Toen het vliegtuig in beweging kwam om naar de startbaan gereden te worden ….. schoot zijn moeder ineens in paniek. Ze greep de hand van haar zoon en zei: O nee! Daar gaan we! Gelukkig gaan we dan wel allemaal samen! Moeder was bang. En bracht dit over op haar zoon. De woorden van de moeder waren diep verankerd in het onderbewuste van mijn cliënt.

De gebeurtenis werd vergeten. Totdat mijn cliënt als volwassen man, zelf kinderen had gekregen en op een dag besloot om met het vliegtuig op vakantie te gaan. Toen het vliegtuig in beweging kwam, spookte daar ineens de angst van toen, door zijn lichaam. En al heeft hij wel nog een paar keer gevlogen …. Hij vond het steeds minder leuk totdat hij besloot om maar niet meer te vliegen.

Maar het onderbewuste van mensen wil dingen uitwerken. Wil inzichten. Dus op het moment dat mijn cliënt niet meer in het vliegtuig stapte …. Ging het onderbewuste de angst laten voelen, wanneer hij met zijn gezin in de auto zat. En later …. Ook in de lift. En zo werd de angst steeds heftiger.

Deel dit artikel met anderenShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin