Voor mij zat een vrouwelijke cliënt van 63 jaar. Het was hoog tijd om wat dingen uit het verleden op te ruimen, zo vertelde ze. Mijn cliënt kwam uit een groot gezin van 11 kinderen, waarin godsdienst misschien wel de belangrijkste rol speelde. De kinderen werden destijds met strakke hand opgevoed. Bij elk kinderlijk “wisse wasje “ werd gezegd: “ SCHAAM JE” !

En dit gezegde …. Had zich door de loop van de jaren diep geworteld in het onderbewuste van mijn cliënt. Zo waren er in de loop van haar leven dingen voorgevallen waar zij niets aan kon doen maar waar ze zich voor schaamde. Zo durfde ze eigenlijk geen initiatief of verantwoordelijkheid te nemen …. Bang dat iets niet zou gaan, zoals de bedoeling was. Want dan was het gevoel van schaamte te groot.

Door de tijd heen werd het gevoel van schaamte dan ook steeds erger. Alleen al op straat lopen en denken dat je aangekeken kan worden, was iedere dag aanwezig. En zo werd haar sociaal leven steeds kleiner. Maar ook op persoonlijk gebied ervaarde ze de grootste belemmeringen. Ze had nog nooit van haar leven kunnen genieten van seksualiteit.
Ze is getrouwd met een lieve man maar toch had ze altijd het gevoel van schaamte als er sprake was van intimiteit. Zelfs een snelle kus bij het thuis komen, gaf een gevoel van schaamte. En nu …… op 63 jarige leeftijd besloot ze dat er toch wat aan haar probleem gedaan moest worden. Met een rood hoofd en al zoekend naar de juiste woorden vertelde ze mij het probleem.

In de sessies die volgden zijn we terug gegaan in de tijd. Als kind kwamen we ook uit op gevoelens van boosheid jegens godsdienst. Als klein meisje al, gaf ze onbewust de kerk de schuld van het feit dat ze zich zo ongelukkig voelde en er nooit iets mocht.
In de sessie heb ik gesproken met haar als klein meisje. Het mooie van dit soort sessies vind ik dan ook, dat de volwassen dame echt veranderd naar het kleine meisje van toen. Ze sprak weer met een accent en op een hele kinderlijke manier. Ze huilde dan ook echt als een klein meisje. En ze was ook weer boos en opstandig als dat meisje van toen.

Dit kleine meisje kreeg tijdens de sessie de ruimte om haar gevoel te delen en te uiten. Daarna heb ik haar uitgelegd dat de tijd van toen anders was en heb ik haar inzichten gegeven over toen en nu. Het kleine meisje heb ik verteld dat ze ooit volwassen zou worden en dat ze dan volkomen zelfstandig alles kan doen wat ze maar wil doen en dat alles goed is. Want zij is goed zoals ze is. Ook heb ik haar inzichten gegeven dat als ze eenmaal volwassen zou zijn … ze het recht heeft om haar beeld over de kerk bij te stellen. En dat ze mag kiezen of ze godsdienst wil volgen of niet. Maar wat ze ook beslist …. Alles is goed.

Toen dit inzicht goed geïntegreerd was in haar onderbewuste ….. verdween het meisje als vanzelf. Mijn cliënt sprak weer als de volwassen vrouw en voelde zich prima.

Een maand later hadden we een evaluatie gesprek. Ze had helemaal niets geen schaamte meer gevoeld. En ook op seksueel gebied vermaakte ze zich prima. En dit zei ze open, zonder schroom of verkleuring. Missie geslaagd! 😀
Eline Kempers.

Deel dit artikel met anderenShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin